macskafogászat

 
 


A macskák odontoclast-sejtes fogfelszívódása (FORL) a leggyakoribb fogászati rendellenesség a macskáknál, egy olyan megbetegedés, ami sok kudarcot okoz a gazdik, az állatorvosok és a cicákszámára. Még a fejlett fogászati kezelési lehetőségek sem ígérnek tartós javulást.


Hogyan jön létre?


A FORL a maradó fogak anyagának elváltozása, amit a bontó sejtek tevékenysége eredményez. Ezek a sejtek nyugvó állapotban egészséges állatok fogaiban is jelen vannak. Máig ismeretlen hatásra ezek az alvó sejtek a fogak bontásához látnak.


Honnan indul ki ez a betegség?


A fogfelszívódás lehet külső, vagy belső indíttatású. A belső felszívódás a gyökércsatorna falát bélelő sejtekből indul ki. A külső helyi gyökérfelszívódás során két feltétel teljesül. Egyik, a gyökér védőborításának hiánya, vagy elöregedése. A másik, a bontó-sejteket aktiváló faktor megjelenése. Az a pontos mechanizmus, amivel a felszívódási folyamat megakadályozható, még tisztázatlan.

A bontó-sejtek csak a mineralizált szöveteket ismerik fel, illetve azokhoz tudnak kötődni. Ha mineralizált szövet nincs jelen, az odontoclastok nem kötődnek a gyökérfelszínhez.

 
INFO
fogkövesség
Gyakran a fogkő eltakarja az alatta fekvő problámát
A cica
gyakran azért tűnik válogatósnak mert a rágás fájdalommal jár neki a fogak megbetegedése miatt

A FORL
a három évnél időseb cicákat betegíti meg

A forl
nagyon elterjedt, a cicák 70 %-át érintő megbetegedés

A cicáknak számos fogászati betegségük van!

Mi az a FORL ? 
A macskák odontoclast-sejtes fogfelszívódása
Feline Odontoclastic Resorptive Lesion

FORL miatt átlyukadt cicafog

FORL-os cica szájából kilógó szemfogak

A cicafog amely látszólag egészséges

A röntgenképen látszik a fog anyagának felszívódása az íny alatt

A betegség miatt az összes metszőfoga kihullott

A röntgenképen látszik a szemfog anyagának felszívódása a gyökérnél,

ami a kifele tolódást eredményezi

A látszólag egészséges fogakon fájdalmas a rágás

A röntgenképen látszik a több

fog gyökerének felszívódása

Súlyosan beteg és elfertőződött FORL-os fogak a fogkövesség alatt

Az elhalt, súlyosan károsodott, eltávolított fogak

Súlyosan beteg és felszívódott FORL-os fog

Beteg és felszívódott FORL-os fog az ínysarjadzás alatt

Mi váltja ki a betegséget?


Az elmúlt években a FORL kóroktanára vonatkozó kutatások nem voltak elég eredményesek, kialakulását elősegítő faktorok még javarészt ismeretlenek. Az állat egészen addig „tünetmentes”, míg a felszívódásos folyamat az ínyszél alatt marad, valamint, amíg nem támadja meg a fogbél üreget.


Hogyan ismerhetem fel, hogy az én cicám is beteg?


Jellemző lehet a rossz szájszag, fokozott nyálképződés, letargia és diszkomfort érzés, fejrázás,  evés közben az ételt elejtése, kemény táplálék fogyasztásának kerülése, az állat evés közben elszalad a táljától. Ezek a szájüregi fájdalmakkal összefüggésbe hozott tüneteknek felelnek meg.

Ha szemből megnézzük, még csukott száj mellett is kilógnak szemfogai a szájából. Kialakulhat súlyos fogkövesség is, de ez nem mindig jellemző. 


Mit vizsgál az állatorvos?


A cicák szájüregi vizsgálata kihívás lehet az orvos számára, mert gyakran erősen ellenállnak a vizsgálatnak. Az elváltozásokat gyakran fedi fogkő, megvastagodott íny, sarj-szövet. Ezért alapos vizsgálatot csak altatásban lehet végezni. A betegséget kísérő szájüregi gyulladás is változó mértékű lehet.

Az állatorvos az elkábított cica fogait megtisztítja, majd egy szondát helyez finoman az ínyszélre és minden egyes fogon megvizsgálja az érzékenységét, mindenféle felszíni szabálytalanságot.

Minden esetben röntgenvizsgálattot kell készíteni a fogakról, hogy mely stádiumban van a betegség, mely fogak érintettek, és melyeket lehet megtartani illetve szükséges eltávolítani.

 

Hogyan lehet kezelni?


A súlyosan beteg fogakat sajnos el kell távolítani, mert nagy fájdalmat okoznak az állatnak és kapujai egy fertőzésnek. A kevésbé érintett fogak megmentésére lézeres fogtömést alkalmazunk.

FORL-os cica szájából kilógó szemfogak